Összefoglaló: Roma a 2020-as politika után,Brüsszel,Április 26. 2018

0
761

Roma a 2020-as politika után

Soraya Post hangsúlyozta a MFF jelenlegi különleges helyzetét, és hogy a civil szervezetek milyen hiányosságokat találtak az uniós alapban, és abból mennyit és hogyan fordítottak a romák támogatására. “Itt vagyunk, hogy beszéljünk róla, és reménykedünk  abban, hogy utána elégedettek leszünk. Itt vagyunk, ogy beszéljünk a 2020 utáni irányelvekről. Ezek az események azért szerveződnek, hogy megoldást adjanak a hiányosságokra, és ez az esemény a civil

szervezetek javaslatait terjeszti elő„ Ez egy stresszes folyamat, de ez a féle stressz jó stressz,”- hangsúlyozta Soraya Post.

Ezt követően bejátszották Jávor Benedek Eu parlamenti képviselő videó bejelentkezését, aki nem tudott részt venni az eseményen: Jávor hangsúlyozta a roma felzárkóztatás konkrét eredményeinek hiányát “A legfontosabb kérdés az oktatás és a lakhatás.””Támogatom a roma lakhatáshoz való hozzájárulásról szóló javaslatot. Az átláthatóság sürgető kérdés a roma felzárkóztatás megvalósításában.Hozzátette: “A civil szervezetekben résztvevő szereplők politikai kapacitásának fejlesztése rendkívül fontos: “meg kell győződnünk arról, hogy a civilek képesek lesznek nyomon követni a roma felzárkóztatását pontról pontra”-

 

Violeta Naydenova- Senior Policy Analyst -Open Society Foundationtől hozzátette, hogy ő az első magyar képviselő, aki ezekért a kérdésekért kiáll és kampányol.

Claude Cahn- Emberi Jogi Képviselő OHCHR  egy nyitott kérdéssel folytatta: A MFF-et érintő vita tavaly megkezdődött. A MFF valójában a nagy forrású projekt, hangsúlyozta, hogy az emberi jogok képviselete az Európai Unió egyik legfontosabb elve. Az emberi jogok és finanszírozás egy közvetlen házasság a kettő között, „Miért nincs emberi jogi ellenőrzés? Arra kérdezzük a kérdést, hogyan lehet jobb keretet létrehozni az emberi jogi munkához Európában.Több területet javasolt  A szegregációit illetően figyelni kell arra,hogy az erre

elköltött pénz,hogy van szét osztva hogy összehozzák e az embereket ne pedig falakat építsenek? Közösségi integracio: segíteni kell az embereket abban, hogy integrálódjanak a közösségekbe. A hajléktalanok helyzete. Ez az egyenlőtlen társadalom felemelkedésének egyik mutatója. Ez elleni küzdelem összepontosítására hívta fel a figyelmet.

Marc Hoster az adatok hiánya és a statisztikák hiányára hívta fel a figyelmet Bulgária, Spanyolország, Magyarország, Románia, 4 országban vizsgálták a lakhatást. Ezzel kapcsolódó jelentést 2016-ban adták ki.

Marc Hoster az Európai Számvevőszéktől tagállamokhoz szólt:

A tagállamoknak felül kell vizsgálniuk a romák felzárkóztatását, felügyelni kell azt hogy ki ül az

asztalhoz, a cél csoportnak ott kell lennie felzárkóztatásról szóló beszédeken.

Hogyan kell az Európai Bizottságnak felügyelni a projekteket? A végrehajtásnak dinamikusnak kell lennie.

Jamen Gabriela Hrabanova – az Ergo szervezettől hangsúlyoztatta, Ha azt akarjuk, hogy a

cigány ellenességet megfelelően kezeljék,a civileknek csatlakozniuk kell az összes tárgyalásban lévő döntés folyamathoz.

’’A civileknek növekedni kell,látjuk, hogy nemcsak az Eu-nál, az EU-n kívül’’

Natacha Kazatchkine az Osf-tő hangsúlyozta a Civilek bevonását és fontosságát a projektek

megvalósításában.”Az elmúlt években sértő módon megtiporták az emberi jogokat és a civileket. A rugalmasságra hívta fel a figyelmet a regisztrált és nem regisztrált szervezet támogatása, az EU értékei és az emberi jogok védelme a több éves pénzügyi tervben is tükröződnie kell. “Ma a roma jogokról beszélünk, ezt Magyarországnak is figyelembe kell vennie,ha azt követjük hogyan alkalmazzák az emberi jogok védelmét a gyakorlatban.

Violeta Naydenove egyetértett a kérdéssel: “Az emberi jogok elleni támadásra való felhívás

fontos, különösen ha figyelembe vesszük a a magyar és Csehországban történő elmúlt eseményeket.

Marie-Anne Paraskvas Senior Policy Expert at the Europai Biztosságtól a többéves pénzügyi keretre vonatkozó jelenlegi tervezetekről beszélt. ’A felzárkóztatásra 25% -ot kérünk a többéves

pénzügyi keretről, és a bizottság bármilyen ellenőrzést kérhet a  project végrehajtása közben a tagállamból.

Claude Chan ismételten felvetette az EU alapvető értékeit érintő kérdésekről Minden egyes ország kiváló útmutatókat kap az  emberi jogokra képviseltére, miért nem ismerjük fel ezeket, -felhívta továbbá a figyelmet, hogy el kell ismerni azokat az ajánlásokat, amelyek ma képviseltették magukat.

A esemény második felében a lakhatással való kérdéseket vetette fel.Freek Spinnewijn hajléktalanok számának növekedésévét hangsúlyozta az EU-ban.

“Drága, inkoherens, hatástalan” – mai lakhatási politikája – tette hozzá

Soraya Post hozátette,hogy kollektív intelligencia erős és hatékony, és a társadalomnak szüksége van az ezeket a kérdéseket érintő ismeretre.

Végül Chritian Priboi a World Roma Federation brüsszeli képviseletében egy percet kapott, hogy felszólalhasson az előbbi kérdéseket érintő témában.

A következőket mondta:

A következő több éves pénzügyi keret mérete megfelelő legyen a romák szegénységének

leküzdéséhez A jelenlegi Európai Szociális Alap 30% át a roma társadalmi beilleszkedésre kell fordítani. A szegénység csökkentésére és társadalmi integrációra irányuló uniós források a következő több éves pénzügyi keretben kapcsolódnia kell a nemzeti szegénység csökkentési

stratégiákhoz,tervekhez:

EU a pénzeszközöknek támogatniuk kell a tagállamokat a gyermekekkel kapcsolatos politikai

reformok végrehajtásában: az erő forrásokhoz való hozzáférés, a minőségi szolgáltatósokhoz való hozzáférést hangsúlyozta.

Beszédét egy rövid kérdéssel zárta:  Mit kellene tennünk akkor, amikor a romákat kiköltöztetik a

lakásukból

Claude Cahn röviden válaszolt: “A cél az, hogy ez ne történjék meg. A kilakoltatás minimum 6 hónap iskolából való kiesést jelent egy gyermek számára.

Fel kell vállalnunk és nyomást kell gyakorolnunk a nemzeti kormányokra, szervekre, hogy pénzt teremtsünk a romák felzárkóztatására.” -tette hozza.

Leave a Reply